CSS REEL Nominee

Wat is Drupal?

zaterdag 02 september 2017 14:56

Drupal is een content managementsysteem (CMS) waarbij je een website kunt opzetten en onderhouden. Het CMS is geschikt voor de grotere websites met veel inhoud. Ook kun je er uitgebreide functies mee aanmaken. Het wordt door honderdduizenden mensen gebruikt om websites mee te maken.

Waar wordt het CMS veelal voor gebruikt?

Dit CMS is een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld het populaire CMS WordPress. Drupal wordt dan ook vaak gebruikt voor andere soorten websites, waaronder community portaal- en discussiewebsites, intranet websites, persoonlijke sites, fansites en resource directories. Wil jij een kleinere website maken? Dan kun je wellicht beter kijken naar WordPress. Het is gemakkelijker te leren en te gebruiken.

Welke functies heeft het CMS?

Met Drupal kun je standaard al ontzettend veel. Zo kun je gemakkelijk met meerdere collega’s tegelijk aan de slag met de software. Je kunt onder andere blogs, fora, nieuwsbrieven of fotogalerijen aanmaken. Gebruikers kunnen gemakkelijk bestanden uploaden en downloaden met slechte enkele klikken op de knop. Het content managementsysteem zorgt ervoor dat veel verschillende mensen het tegelijk kunnen gebruiken. Je hebt hierbij geen kennis nodig van HTML.

Wat kost Drupal?

Drupal brengt geen kosten met zich mee voor het downloaden van het CMS. Je kunt het namelijk gratis downloaden. Drupal is een open-source software. Het wordt onderhouden door de community, waar duizenden mensen iedere dag aan werken. Echter zijn de lay-outs en extensies van het programma vaak niet gratis. Je kunt een thema aanschaffen en deze installeren op de website. Het hangt af van de functionaliteiten die je wilt of er kosten aan extensies verbonden zijn.

Is dit CMS voor mij geschikt?

Het content managementsysteem is vooral geschikt voor de grotere websites. Om maar met wat voorbeelden te komen: onder andere de website van het Witte Huis draait op het CMS. Ook de Vlaamse overheid heeft hiervoor gekozen en het populaire elektronicamerk Sony koos hier ook voor. Het grootste voordeel is dat je het zelf kunt beheren en uitbreiden. In tegenstelling tot WordPress kan het systeem veel hogere resources aan. Je website vliegt er daardoor veel minder snel uit en als je hoge bezoekersaantallen hebt of verwacht, is dat wel raadzaam. Het content managementsysteem heeft namelijk een beperkte basisframe wat hiervoor zorgt.

Dit CMS is echter niet voor iedereen weggelegd. In tegenstelling tot WordPress zijn thema’s minder toegankelijk. Er worden uiteraard wel thema’s aangeboden, maar het zijn er veel minder. Als je echt iets unieks wilt, zal je dus een eigen thema moeten laten ontwikkelen. Dat kan flink in de kosten lopen. Je leert het CMS bovendien niet in een dag te gebruiken en dat heeft wel tijd nodig. Als je vlot aan de slag wilt, kun je wellicht beter kiezen voor een ander CMS. Er zijn minder tutorials en handleidingen in het Nederlands beschikbaar dan voor WordPress. Wel is er voldoende Engelstalig materiaal. Het hangt een beetje af van je wensen en behoeften én de tijd die je erin wilt steken.

Wij adviseren u graag in een persoonlijk gesprek

Tags: Website laten maken, website, brancom internetbureau

Reageer op dit nieuwsbericht:

Deel dit nieuwsbericht met anderen:

Overige nieuwsberichten

Menu