CSS REEL Nominee

Wat is WordPress?

maandag 21 augustus 2017 10:46

Wat is WordPress?

WordPress is een contentmanagementsysteem (CMS) waar je een website in kunt bouwen en onderhouden. In eerste instantie begon het als een simpel blogsysteem, maar tegenwoordig is het uitgegroeid tot het grootste CMS voor websites. Je kunt er van alles mee creëren: van simpele blogs tot uitgebreide websites. In dit artikel: wat is WordPress precies?

Contentmanagementsysteem WordPress (CMS)

WordPress werkt op een contentmanagementsysteem. Dat biedt de gebruikers de mogelijkheid om gemakkelijk een website te onderhouden. Je hoeft hierbij niet zelf na te denken over de codes aan de achterkant van de website. Dat scheelt niet alleen tijd en moeite, maar het is ook nog eens toegankelijk voor veel mensen. Als jij bijvoorbeeld samenwerkt met anderen, kunnen zij allemaal werken op het CMS.

WordPress kosten

Het fijne aan WordPress is dat het ook nog eens helemaal gratis is. Het is een opensource systeem en deze wordt bijgewerkt door de community. Dat betekent niet dat je er geen kosten aan hebt. Je moet er bijvoorbeeld wel rekening mee houden dat je bijvoorbeeld een thema, plugin of hosting moet aanschaffen. Er zijn echter ook gratis thema’s en plugins waar je gebruik van kunt maken. Er zijn veel gratis varianten beschikbaar. In enkele gevallen heb je wat meer mogelijkheden als je een premium variant aanschaft.

Hoe werkt WordPress?

Een website met CMS maakt gebruik van een MySQL database. Dit bestaat uit een aantal tabellen die de belangrijke elementen van je website tonen. Je kunt hierbij denken aan berichten, pagina’s, categorieën, tags of andere elementen die je toevoegt aan je website. Aan de voorkant van de website wordt dit weer vertaald in het uiterlijk. Zo’n database zorgt ervoor dat je veel minder ruimte nodig hebt op je website, waardoor het weer sneller en efficiënter werkt. Je moet ook een database hebben met dit CMS, anders zal je website niet werken.

Hoe start je met WordPress?

In veel gevallen heb je bij een hostingpartij een installer. Met zo’n installer kun je gemakkelijk en snel het CMS installeren. Ook zijn er vaak andere contentmanagementsystemen die je kunt installeren. Echter blijven we in dit artikel bij WordPress. Met slechts een aantal klikken op de knop kun je het CMS installeren. Je hoeft alleen maar een gebruikersnaam, wachtwoord en websitenaam in te vullen. De rest wordt allemaal automatisch aangemaakt, inclusief de eerder genoemde database.

Als je hostingprovider dit niet aanbiedt, kun je het natuurlijk ook zelf installeren. Je kunt dan de meest recente versie in de taal naar keuze downloaden van WordPress.org. Heb je een Nederlandstalige website? Kies dan bij voorkeur voor Nederlands. Is je website Engelstalig? Kies dan bij voorkeur ook voor een Engelstalige versie. Zodra je de bestanden heb gedownload kun je een database aanmaken bij je hosting. Noteer deze gegevens goed, want deze heb je later nodig voor de installatie. Je kunt de bestanden van WordPress uploaden naar de root van je website. Dit kan je uploaden via een FTP-programma, zoals Filezilla. Dat is gratis te downloaden op het internet. Sleep vervolgens de bestanden van je computer naar de website via Filezilla. Je moet nu even geduld hebben.

Als de bestanden zijn voltooid, kun je naar je domeinnaam gaan op het internet. Je krijgt nu een installatiescherm. Vul in de eerste stap de databasegegevens in die je al eerder hebt aangemaakt. In de tweede stap kun je een gebruikersnaam en een wachtwoord invoeren. Het CMS is nu geïnstalleerd en je kunt ermee aan de slag!

Wilt u een WordPress website laten maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Tags: WordPress, Website laten maken, website

Reageer op dit nieuwsbericht:

Deel dit nieuwsbericht met anderen:

Overige nieuwsberichten

Menu